SAMSUN’DA ARİ İŞLETME SAYISI ARTIYOR

Samsun’da Ari İşletme Sertifikası almış olan Bafra, Atakum ve Çarşamba ilçelerinde 5 adet işletme bulunmaktayken; Bafra İlçesi Altınova Mahallesinde hayvancılık faaliyetinde bulunan 500 baş kapasiteli Yeşil Küre Organik Ürünler Tarım Hayvancılık Pazarlama Sanayi Ticaret Anonim Şirketi‘ne ait işletmenin 30.12.2022 tarihinde sertifika almaya hak kazanmasıyla Samsun’da Ari İşletme Sertifikası verilen işletme sayısı 6’ya yükseldi.

Aynı zamanda Samsun Damızlık Birliği Başkanı olan Ömer BAYKUT‘a ait Bafra Doğanca ilçesindeki Hastalıktan Ari İşletme, AB‘ye Süt Üreten Çiftliklerin Sertifikalandırılmasına Dair Yönetmelik kapsamında 29.12.2022 tarihinde Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası almaya hak kazanmasıyla da İlimizde Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası almaya hak kazanan işletme sayısı 5 oldu. Bu iki girişimcimiz Ahmet AYDIN ve Ömer BAYKUT‘a Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası ve Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası‘nı İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Bafra İlçemizdeki Altınova ve Doğanca Mahallelerinde bulunan işletmelerinde takdim etmiştir.

Takdim sırasında bir konuşma yapan İl Müdürü İbrahim SAĞLAM; ‘Amacımız, İlimizde süt hayvancılığı yapan tüm işletmelerimizi Ari İşletme statüsüne almaktır. Tarım ve Orman Bakanlığımızca, Ülkemizde görülen Sığır Tüberkülozu ve Sığır Brucellozu hastalıkları ile etkin mücadele edilebilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla  Hastalıktan Ari İşletmelerin Desteklenmesi Projesi uygulanmaktadır. Proje, hayvan sağlığı yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliği ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesinin temelini teşkil etmektedir.

Bildiğimiz üzere; hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik- sağlık- hijyenik şartları sağlanmış, Tüberküloz ve Brucelloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri yapılarak bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine Hastalıktan Ari İşletmeler denilmektedir. Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı ve Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliği gereğince Ari İşletme Sertifikası alan Süt Sığırı İşletmelerinde bulunan tüm sığırlara 2022 yılı için hayvan başına 600 TL destekleme ödemesi ve ilave olarak Onaylı Süt Çiftliklerine ise, hayvan başına 100 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.
Nihayetinde, mevzuatta belirtilen şartları sağladıkları için onay ve sertifika almaya hak kazanan bu iki işletmemizin de, gıda meselesinin her zamankinden büyük önem taşıdığı böylesi bir süreçte Ülkemiz ve İlimiz tarımına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz