Samsunlular, İstanbul’da Etkilerini Arttırıyor…

1975 yılında İstanbul Kartal Cevizli’de ilk Samsunlular derneğini kurarak, Samsun dışında yapılanmaya başlayan Samsunlular; her gecen gün etkinliklerini ve etkilerini arttırmaya devam ediyor. 1990 yıllarına kadar dağınık şekilde oluşumlar yapan Samsunlular; daha sonra birlik çatısı altında bir araya gelmeye başladılar. 2004 yılında ilk federasyonu kurdular; 2012 yılında da konfederasyon çatısı altında bir araya geldiler.

Hemşehri topluluklarına örnek ve önder olan çalışmalar yaparak, İstanbul’da seslerini duyuran Samsunlular, her kesimde ve her kademede yer alan çalışmalarıyla etkilerini arttırma yolunda hızla ilerliyorlar. Daha önce, İstanbul’daki en kalabalık hemşehri guruplarından birisi olan Samsunlular; yönetimlerde, siyasette hemen hemen hiç yer almıyor ve bunun da ciddi bir eksikliği yaşanıyordu.

Su çatlağını buldu…

Bugünlerde, tabandan gelen bir dalga şeklinde siyasette yer almaya devam ediyorlar. İktidar, muhalefet ayırt etmeksizin; gerek yeni yönetimler seçen siyasi partilerde ve gerekse yeni kurulan siyasi partilerde, hemşehrilerimiz ciddi şekilde yer almaktadırlar.

Bu güne kadar, büyük ölçüde siyaset dışı kalan Samsunluların; uyumlu, pozitif yaklaşımları ve olumlu katkılarıyla, hem siyasete renk katmaları ve hem de yönetimlerde daha fazla yer almaları ile siyasetteki yapıcı rekabeti arttıracaklarına inanıyoruz. Su bir şekilde çatlağını bulmuş ve yoluna devam etmektedir/edecektir.

Kanaat Önderleri, Aksakallılar…

İstanbul Samsunlularının tabandan gelen bu çıkışı, yeni bir heyecan getirmiş ve İstanbul’daki Samsun STK yapılarını da olumlu bir şekilde etkilemesi gayet doğal görülmelidir. Bu çerçevede; geçmiş yıllardan beri ilçeler bazında dernek, federasyon ve konfederasyon yönetimlerinde çeşitli kademelerde yer alan “kanaat önderleri” bulunmaktadır. Yine İstanbul genelinde Samsunlularca tanınan, bilinen “Aksakallılar” bulunmaktadır.

STK’ların yapılanmasında; tabandan, derinden gelen bu dalganın dikkate alınmaması mümkün değildir. Bu dalgayı dikkate almayan hiçbir yapının ayakta durması, sürekli olması mümkün olamayacaktır. Yeni dernek yönetimleri oluşurken, mutlaka kanaat önderlerinin görüşleri alınmalı ve ona göre istişare edilerek adımlar atılmalıdır.

Önce istişare…

Federasyon yönetimleri, yine kanaat önderleri ile istişare edilerek belirlenmeli ve çalışma prensipleri Aksakallılar ile istişare edilmelidir. Konfederasyon yönetimi ise; kanaat önderleri, Aksakallılar ile çok daha geniş bir şekilde istişare edilerek oluşturulmak durumundadır. Kişisel ego, güç devşirme peşinde olanlar yalnız başına kalırlar.

Bu iş, bir gönül işe olup; memlekete, millete hizmet için bir yol açmaktır. Hiç kimse kendi siyaseti, ticareti ya da adam yerine koysunlar beklentisi ile hareket edemez.

Bunları da sevebilirsiniz