Savaş Otruş’tan Ramazan Tebriği

İYİ Kİ VARSIN RAMAZAN
Bir Ramazan Ayını daha,dünyanın üzerine kabus gibi çöken CORONA belasının gölgesinde idrak ediyoruz.
Ramazan Ayı,barışın,huzurun,kardeşliğin,merhamet duygularının,İnsan ruhunda pik yaptığı bir ay.
Yüce ALLAH’ım daha nice ramazanlara,sağlık,bereket ve huzur ile ulaşmayı nasip etsin cümlemize.
Benim bu gün asıl değinmek istediğim konu ise,Ramazan’da ZEKAT,SADAKA,FİTRE ve ERZAK dağıtımı konusu.
Biz Müslümanlar Ramazanda Orucumuzu tutar,bayram namazından önce de Fitre’lerimizi ihtiyaç sahiplerine veririz.Yine Ramazan ayı girmeden,çoğu işveren çalışanlarına,ekonomik durumu iyi olan insanlarımızda ihtiyaç sahibi ailelere Erzak yardımı yaparlar.
Birde İSLAM’ın ORUÇ gibi şartlarından biri olan ZEKAT ki; genelde inananlar ve Zekat verebilecek durumda olanlar,Zekatlarını Ramazan ayında veriyorlar.
Benim bu noktada iki konuya itirazım var.
Birincisi erzak dağıtımı;eğer bir kişi veya ailenin erzak ihtiyacı var ise sadece Ramazan da mı var,diğer 11 ayda ihtiyaç duymaz,yemez içmez mi ?
Neden bu hayr işini 12 aya yayarak yapmıyoruz ?
İbadetin ve yardımın doğru şekli az da olsa sürekli olan değil midir.
İkinci itiraz konum ise ZEKAT;
nedense kahir ekseriyet müslüman kardeşlerimiz,Zekat’larını Ramazan ayında veriyorlar,sanki her birinin Zekat mükellefiyeti aynı gün,aynı ay başlamış.
Erzak konusunda belirttiğim gibi Zekat’ı da bir yıla yayarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırsak daha doğru bir iş yapmış olmazmıyız.
YARADAN’ımızın rehber olarak gönderdiği Kur-an’ı Kerim’de Zekat’ı FARZ kılarken,Sadaka ve İnfak’ı tavsiye ederken; toplumda sosyal barışın sağlanması,zengin fakir ayrımının ortadan kalkması,yardımlaşma ve dayanışma kültürünün tesis edilmesinide amaçlamıştır kanaatindeyim.
O nedenle,tüm bu yaptığımız maddi ibadetlerin,sadece ramazan ayına sıkıştırılmasının doğru olmadığını,365 gün ,12 aya yayarak ve kimseyi teşhir etmeden,onurunu incitmeden,insana yakışır ve isabetli bir şekilde,ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gerektiğine inanıyorum.
Saygı,sevgi ve muhabbetle RAMAZAN’I ŞERİFİNİZİ Tebrik ediyorum.
Savaş OTRUŞ
24 Nisan 2020
BURSA

Bunları da sevebilirsiniz