Şirvan YÜCEL’in ”SORUMLULUK ÜSTLENMEK” Adlı Köşe Yazısı

SORUMLULUK ÜSTLENMEK

İNSAN hayatında çok büyük yeri ve önemi olan bu konuyu Dünya Değişim Akademisi’indeki Değişim Uzmanına sorduk çok etkileyici cevaplar aldık. bu cevapları sizlerle paylaşıyorum.

”Bilge insan tüm eylemlerinden sorumlu olduğunu bilir ve her eyleminin onucunu önceden görür.

Sorumluluk üstlenmek, varoluşcu felsefe anlayışının en önemli öğelerinden ve insan karekterinin en önemli unsurlarından biridir. Sorumluluk, insanın kendi eylemlerinin veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir. Yani sorumluluk üstlenmek, insanın kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin zamanında yerine getirmesi zorunluluğudur.

Sorumluluk üstlenme duygusu ya küçük yaşta doğal olarak varolan çevre sayesinde bireyin kişiliğinde gelişir veya daha sonra eğitim aracığıyla ortaya çıkar. Sorumluluk üstlenen kişi kendi üzerine düşen görevi ve işlevleri zamanında ve istenilen biçimde yerine getirir. Sorumsuz kişi ise sürekli başkaları tarafından gözlemlenmeli ve yönlendirmelidir. Sorumluluk üstlenen, yapılması gereken işi zamanında yapabilmek için insiyatifi ele alıp kendiliğinden harekete geçebilen bireydir. Sorumluluk üstlenmek, görevi en iyi şekilde icra etmek, sorumsuzluk ise görevi ihmal etmektir. Sorumluluk üstlenmek gerekenleri yapmak, sorumsuzluk ise gelişigüzel davranmakmaktır. Bununla beraber her insan yaşamını devam ettirebilmek için sorumluluk üstlenmek zorundadır. Sorumsuz insan dahi uykuda bilinçliliğini kaybederek sorumluluk üstlene birey hâline gelir. Sorumluluk üstlenmeyen insanda gün içindeki sorumsuzlukları uyku sırasında rüyalar şeklinde ortaya çıkar ve kişiyi rahatsız eder. Uyandıktan sonra ise kişi tekrar sorumsuz hâlde olsa da yaşamını devam ettirmek için gerekli denge sağlanmış olunur.

Nihayetinde sorumluluk üstlenmek bilgelikle gelir. Bilge insan bir eylemde bulunmadan önce bin kere düşünür. Cahil insan ise düşünmeden her türlü eylemde bulunur ve sayısız acılara neden olur. Bilinçli insan tüm eylemlerinden sorumlu olduğunu hatırlamalıdır. Tekâmül yolunda görev yaşam biçimine dönüştüğünden sorumluluk üstlenmek kendiliğinden gelişir. Birey görevini zorunda olduğu için değil sevdiği için yapar, bu mutluluk veren sorumluluk üstlenme şeklidir.”

 

 

Bunları da sevebilirsiniz