Tekkeköy’de çiftçilere buğday, yonca ve reygras tohumu dağıtıldı

Tekkeköy Belediyesi tarafından çiftçilere 500 dekarlık buğday, 300 dekarlık yonca ve 300 dekarlık reygras tohumu dağıtıldı.

Tekkeköy Belediyesi tarım, hayvancılık ve arı yetiştiriciliği gibi birçok alanda gerçekleştirdiği projelerle üretenin yanında olmaya devam ediyor. Çiftçilerin daha verimli ve kaliteli ürün elde ederek emeklerinin karşılığını alabilmeleri adına çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

10 milyonluk destekleme

  Üretenin yanında olmak adına şu ana kadar 10 milyon TL yatırım yapan Tekkeköy Belediyesi’nce, Büyükşehir Belediyesi ve Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin katkılarıyla 2 bin 384 çiftçiye eğitim verildi. 4 çiftçiye 2 bin adet salep yumrusu, 40 çiftçiye 3 bin 800 adet ceviz fidesi, 40 çiftçiye 2 bin adet incir fidesi, 12 çiftçiye 70 dekarlık reygras tohumu, 12 çiftçiye kiraz fidesi, 37 çiftçiye 100 bin çilek fidesi, 89 arıcıya 340 saf ana arı, 1 çiftçiye 300 metrekare sera desteği sağlandı.

  Tarıma bilimsel destek

  Aktif tarım yapılan 48 mahallede doğru gübre kullanımı ve toprak zararlılarına mücadele için 200 adet toprak analizi çalışması gerçekleştirildi. 32 mahallede 64 fındık uygulama bahçesinde budama, gübreleme, hastalıklarla mücadele ve mahallelerde örnek uygulama bahçelerine devam ediliyor. Ayrıca çiftçi eğitim programlarına da devam ediliyor.

  1100 dekarlık tohum dağıtıldı

Bu alanda yapılan son çalışma ise bugün gerçekleştirilen tohum dağıtımı oldu. İlçede üretim yapan çiftçiler sabah saatlerinde Tekkeköy Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda ağırlandı. Program sonrası ise çiftçilere 500 dekarlık buğday, 300 dekarlık yonca ve 300 dekarlık reygras olmak üzere 1100 dekarlık tohum dağıtıldı.

  Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kibar Ak ve İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam programda birer konuşma yaptı.

  Ardından söz alan Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “Gübreye, tohuma ulaşmaya ihtiyacı olan her çiftçimizin yüzde 50, ekonomik olarak yanında olacağımıza kaymakamımız ve İl Tarım ve Orman Müdürümüzün huzurunda söz veriyorum. Tüm Türkiye’de 1400 belediye var. Gücü yeten belediyelerimizin yol, park, bahçe gibi asıl görevlerinin yanında çiftçiye üretimde, yardımda yarışmaları lazımdır. Gücümüzün en üstünde üretenin yanında olacağız.  Bugün 500 dekarlık buğday, 300 dekarlık yonca ve 300 dekarlık reygras tohumu dağıtıyoruz. Görevde olduğumuz bu 8.5 yıl içerisinde Tekkeköy Belediyesi tarım ve üretim yapan insanlarımıza 10 milyon TL’lik destekte bulundu. Bundan sonra katlanarak devam edecek. Bugün fiyatların normal olmayan standartlarda yükselmesiyle oluşan ürüne ulaşmaktaki zorluğu ortadan kaldırmak için bizlerin elinden gelen her şeyi yapması gerekiyor” dedi.

  Yerli ve milli tohumlar

  Tekkeköy Kaymakamı Dr. Polat Kara, “Bugün dağıtılan tohumların büyük çoğunluğu Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüzün imalatıdır. Dolayısıyla yerli ve milli olduğunu ifade ettiler. Ekstra yerli ve milli diyorum çünkü çoğunluğu Tekkeköy’de üretilmiş. Bizim açımızdan sevindirici ve gurur vericidir. Bugün dünyada Rusya Ukrayna krizi ve pandemiden ötürü tahıl krizi var. Bu tahıl krizinin aşılmasında birazdan dağıtımına şahitlik edeceğimiz buğday tohumlarının dağıtılması ve üretiminin desteklenmesi ayrıca kıymete haizdir” diye konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz