TR83’TE BAFRA ETKİSİ

2016 yılında Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti destekleriyle Bafra ve bölgemize kazandırdığımız Bafra İş ve İhracatı Geliştirme Merkezinin de en önde gelen hizmetlerinden birisi ticari istihbarat servislerinin bölge firmalarına ücretsiz olarak sunulmasıyla bölge ihracatının geliştirilmesi ve firmaların rekabet gücünü artırmak hedeflenmiştir.

Bu amaç doğrultusunda deneyimlerimizi paylaşmak ve bölgemizin ihracat potansiyeli arttırmak amacı ile 2019 yılı itibariyle Bafra Ticaret ve Sanayi Odası olarak ana faydalanıcısı olduğumuz ve nihai faydalanıcısı Bafra Organize Sanayi Bölgesi olan Bafra İş ve İhracatı Geliştirme Merkezimiz ile Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı destekli projemiz oluşturulmuş ve OKA bölgesinde faaliyet gösteren Samsun, Çorum, Amasya ve Tokat ticaret ve sanayi odalarının katılımıyla bölgesel bir yapılanma oluşturulmuştur.

Bu kapsamda; 2016 yılından bugüne firmalara ücretsiz olarak Bafra’da sunulan ticari istihbarat danışmanlık desteği TR83 bölgesine yayılması planlanmış, bu destekten faydalanan işletmelerin uluslararası pazarlarda yer alarak ekonomik anlamda kalkınma ve dış ticaret hedeflerinin yerine getirilmesinde büyük bir adım atılmıştır.

Proje kapsamında OKA’da destek vermek üzere görevlendirilen BİGEM İhracat Uzmanı tarafından, Dış ticaret istihbarat merkezinde toplamda 23 firmaya hizmet vermiş, bu firmalar ile çalıştaylar ve toplantılar düzenlenerek 100.000’in üzerinde saptanan potansiyel müşterilerin bilgileri ticari istihbarat kapsamında işletmelerle paylaşılmıştır. Ayrıca hedef pazarların belirlenmesi ve işletmelerimizin rekabet güçlerinin yoğun olacağı pazarların saptanması için firmalara yönelik 4 hedef Pazar çalışması gerçekleştirilmiştir.

İhracata destek vermek ve ülkemizin ihracat potansiyelini artırmak amacı ile hazırlanan proje protokolü OKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Amasya Valisi Dr. Osman Varol’un başkanlığında Samsun Valisi Osman Kaymak, Tokat Valisi Dr. Ozan BALCI, Çorum Valisi Mustafa ÇİFTÇİ ile Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Bafra Karma ve Medikal Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Göksel Başar, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Çelik ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç katılımları ile imza töreni gerçekleşmiştir.

Ülkemizin 2023 hedeflerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda proje kapsamında belirlenen hedeflerde;2019 yılında bölgedeki ihracat potansiyeli taşıyan firmalarla 500.000 potansiyel müşterinin saptanarak ihracat sürecine dahil edilmesi, 12 ihracatçı firma için ihracat stratejisinin hazırlanması, bölgede 4 dış ticaret eğitiminin verilmesi, 4 sektör raporunun hazırlanması ve en az 10 işletmenin ihracatçı işletme konumuna yükseltilmesi yer almaktadır.

Bafra TSO Başkanı Göksel Başar “bölgemizin ve ülkemizin ihracat potansiyeli arttırmak için gerçekleştirdiğimiz bu projenin hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.

 

Bunları da sevebilirsiniz