Türk Somonu Hasadı Başladı

Samsun/Yakakent de Kuzey Su Ürünleri Üretim tesislerinde organize edilen bir törenle Somon Hasadı Başladı.

Somon Hasadı için Organize edilen programa;
Yakakent Kaymakamı Abdussamed Kılıç,Yakakent Brlediye Başkanı Dr.Şerafettin Aydoğdu,
Samsun il Tarım Müdürü İbrahim Sağlam,
Yakakent İlçe tarım Müdürü Osman Akman,Kuzey Su Ürünleri Sahibi Osman Parlak, vatandaşlar ve bölgenin gazetecileri katıldı.

Somon balığı üretimi Türkiye için çok önemli bir gıda ürünü.
Samsun İlimizde Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapan ve yetiştiricilik belgesi almış toplam 39 (otuz dokuz) adet tesis bulunmaktadır. İlimiz su ürünleri yetiştiricilik üretiminin önemli bölümünü Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz’de üretim yapan tesislerimiz sağlamaktadır. İlimiz su ürünleri yetiştiriciliği toplam proje kapasitesi 23.092 ton yıl olup, 15.483 ton/yıl alabalık, 5.540 ton/yıl levrek üretimine olanak verebilmektedir. Derbent Baraj Gölü’nde 14 adet, Yakakent İlçesinde Karadeniz’de 12 adet su ürünleri Yetiştiricilik Tesisi bulunmaktadır. 2023 yılında bu iki su rezervinde ağ kafeslerde 13.270 ton alabalık üretimi gerçekleştirilmiş olup, bu miktarın 8.771 tonu Türk somonudur.

Derbent baraj gölünde yetiştirilen alabalıkların bir kısmı iç piyasada tüketilip, büyük bir kısmı ise ortalama 500-600 gr ağırlığa ulaşınca Yakakent ilçemizde bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerine canlı olarak nakledilmekte, denizde 3,5-4 kg ağırlığa ulaşıncaya kadar büyütülmektedir. 1,25 kg ve üzeri büyütülen alabalıklar Türk somonu olarak adlandırılmakta ve genellikle ihraç edilmektedir. İlimizde de yetiştiriciliği yapılan alabalık türü, yapılan kültür çalışmaları ile hem tatlı suda hemde denizde kolaylıkla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu tür aslen deniz kökenli olduğu için denizde 20 oC’ye kadar olan suda yetiştiriciliğe çok uygundur. Karadeniz yapısı itibarı ile (sıcaklık ve diğer kimyasal içerik) bu alabalık türünün yetiştiriciliğine çok uygun olup, uygun dönemlerde (Ekim-Kasım ayından Mayıs ayı sonuna kadar) denize alınan balıklar çok hızlı büyüme kaydedebilmekte ve daha lezzeti olduğu için tercih edilmektedir. Bu nedenle son yıllarda özellikle Japonya ve Rusya’dan Türk somonuna talepler artmıştır. Son yıllarda Japonya’dan gelen talepler üzerine tesislerimiz, planlamalarını bu yeni taleplere göre revize ederek, Türk somonu üretimlerini artırmışlardır.
İlimiz su ürünleri yetiştiricilik tesislerinde yaklaşık 150 kişi istihdam edilmekte olup, su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisleri ile beraber bu rakam 300 kişi civarına ulaşmaktadır.
Türk somonunun et rengi kalitesinin artırılması için üretimde Türk Gıda Kodeksine uygun renk pigmenti içeren yemler kullanılmaktadır. Ülkemiz çevresinde oluşan jeopolitik risklerin azalması, özellikle Ukrayna’da yaşanan savaşın son bulması durumunda Türk somonu talebinin hızla artış göstereceği ve üretimin artacağı öngörülmektedir.

 

Bunları da sevebilirsiniz