TÜRK SOMONU, KALİTESİNİ YİNE KANITLADI

 

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü İşleme Teknolojisi Anabilim Dalıtarafından gerçekleştirilen araştırmada Türk somonunun, Norveç somonu karşısında tüm başlıklarda daha kaliteli ve daha sağlıklı olduğu bilimsel olarak ortaya koyuldu. Prof. Dr. Mehmet Tolga DİNÇER’in öncülüğünde gerçekleşen Balık Numuneleri Analiz Raporu’nda Türk ve Norveç somonları için karşılaştırılmalı olarak rakamsal ifadelere yer verildi.

KIYASLAMALI TABLODA TÜRK SOMONU ÖNDE

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre Türk somonu her başlıkta Norveç somonunun önünde olduğu görüldü. Türk somonu %20,86 Ham Protein değerine sahipken, Norveç somonu %19,32’de kaldı. Su Ürünleri için diğer önemli başlıklar olan Ham Yağ, Nem, Ham Kül, Klorür, Diyet Lifi, Kalori cinsinden Enerji değerlerinin Türk somonu ürünlerinde daha ileride olduğu görüldü.

Analiz sonuçları doğrultusunda Atlantik somon ve Türk somonu örneklerinde ham protein ve ham

yağ açısından Türk somonu numunesinin daha yüksek değerlere sahip olduğu tespit edildi.

Ham kül içeriklerinin değerlerinin çok yakın değerlere sahip olduğu diğer yandan laboratuvar

tarafından yapılan karbonhidrat ve diyet lifi analizleri incelendiğinde diyet lifi değerinin referans

limiti altında kalarak tespit edilemediği görüldü. Balık etlerinde yapılmış olan tuz analiz

değerlerinin ise her iki numunede de çok yakın ve benzer değerler verdiği gözlemlenmiştir.

100 gram balık numunesi baz alarak hesaplanmış olan kilo kalori cinsinden Enerji miktarları kıyaslandığında

bünyesinde içerdiği yağ oranına bağlı olarak Türk somonu numunesinde 244 kcal değeri ile daha yüksek enerji değerine sahip olduğu görül.

BAŞKAN PARLAK: ‘MİNERAL VE VİTAMİNDEĞERLERİNDE DE ÖNDEYİZ’

Türk  ve Atlantik somon balıkları üzerine yapılan araştırmayı değerlendiren Samsun ve Sinop İlleri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Parlak, ‘Somon balığını diğer balıklardan farklı olarak pozitif yönde öne çıkartan ve insan sağlığı için çok önemli olan bazı değerlerin incelendiği araştırma sonucunda Karadeniz’de yetişen Türk somonu ürünümüzün Norveç somonuna göre önde olduğunu görmek milletimiz ve üreticilerimiz için ciddi bir gurur kaynağı olmuştur. Ham yağ ve ham protein gibi önemli değerlerin dışında, Somon balığı için yine çok önemli olan mineral değerleri de Türk somonunda Norveç somonuna göre daha yüksek görülmüştür. Buna örnek vermem gerekirse, Potasyum, Çinko, Fosfor, Magnezyum, Demir, Kalsiyum, Sodyum gibi insanın hayat kalitesini doğrudan etkileyen mineraller de Türk somonunda ürünümüzde önde görülmüştür.’ dedi.

Açıklamalarına devam eden başkan Parlak, ‘Somon balığının insan sağlığı üzerine faydaları hepimiz tarafından bilinmekte ve bilim camiası tarafından da her zaman doğrulanmaktadır. Somon balığı sadece yağ ve mineral değil, vitamin anlamında da zengin içeriklere sahiptir. Bu içeriklerin Norveç somonu karşısında önde olması hem bizim hem de milletimiz için çok önemlidir. D3, B12, B2, B6, B3 vitamin değerleri de Türk somonunda daha zengindir.’ şeklinde ifade etti.

BAŞKAN PARLAK: ‘OMEGA YAĞ ASİTLERİ CİNSİNDEN DE ÖNDEYİZ.’

Somon balığının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin en başta Omega yağ asitleri tarafından gerçekleştirildiğini belirten başkan Parlak, Türk somonunun Omega yağ asitleri cinsinden de önde olduğunu vurguladı. Başkan Parlak, Somon balığı mucizesi özellikle Omega yağ asitleri cinsinden büyük önem arz etmektedir. Omega yağ asitleri bildiğiniz üzere her şeyden önce bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle öne çıkmaktadır. Türk somonu ürünümüz, bu çok önemli başlıkta da öndedir.’ şeklinde konuştu.

Açıklamalarına devam eden başkan Parlak; ‘Analiz sonuçları ve yapılan hesaplamalar doğrultusunda Atlantik somonu ve Türk somonu balıklarının yağ asit kompozisyon dağılımları incelendiğinde, Türk somonu örneklerinin Doymuş yağ asidi toplamının daha düşük, Çoklu doymamış yağ asidi oranları toplamının ise daha yüksek

bir değere sahip olduğu tespit edildi. Söz konusu yağ asidi gruplarının içerisinde yer alan Omega 3 ve Omegaolarak tanımlanan yağ asitleri toplamı incelenecek olur ise, Türk somonu numunelerinde Atlantik somonunumunelerinden daha yüksek değerlerin tespit edildiğigörülecektir. Burada dikkat çekici nokta Atlantik somonu bünyesinde Türk somonundan daha yüksek DHA (C22:6n3) yağ asidine sahip iken Türk somunun sahip olduğu yüksek ALA (C18:3n3) miktarı ve EPA (C20:5n3) oranı ile toplamda daha yüksek Omega 3 yağ asidi değerine sahip olmasıdır.’ şeklinde ifade etti.

Türk somonu ürününün kalitesi anlamında yapılan bu çalışmada sonuçların tesadüf olmadığının altını çizen başkan Parlak, ‘Türk somonu proje olarak tüm paydaşlarımızla birlikte son derece önem verdiğimiz ve iddialı olduğumuz bir projedir. Çok şükür emeklerimiz ve iddiamız bilim camiası tarafından da rakamsal olarak ortaya koyulmuştur. Türk somonu ürünümüz sadece muhteviyatı ile değil, Türk ekonomisine olan katkısıyla da milletimiz ve ülkemiz için kıymetli bir üründür. Sorumluluğumuzun farkındayız ve çalışmalarımıza başta çevre duyarlılığımıza özen göstererek devam ediyoruz. Türk somonu ismini bundan sonra çok daha fazla duyacağız. Emekleri için tüm sektör paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.’ dedi.

Bunları da sevebilirsiniz