Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliğinin sürdürülebilirliği için taraflar ve sorumlulukları

Genel anlamda iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olarak;

  • Devlet mevzuat yapma, teşkilatlanma ve denetim,
  • İşveren önlem alma ve eğitim,
  • Çalışan ise alınan önlemlere uyma

ile yükümlü kılınmıştır.

 

Ülkemizde sürdürülebilinir bir İş Sağlığı ve Güvenliği uygulanabilmesi için tarafların yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir.

Devletin yükümlükleri:

Devlet, iş sağlığı ve güvenliği konusunda anayasadan kaynaklanan görev ve sorumluluğunu mevzuat yapma, teşkilatlanma, denetim ve yaptırım uygulama yolu ile yerine getirmek durumundadır. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda gerek mevzuatın oluşturulmasında gerekse mevzuat uygulamalarının izlenmesi ve denetlenmesinde çok sayıda Bakanlık ile çeşitli Kamu Kurum ve Kuruluşlarının görevi bulunmaktadır. Ancak, İş sağlığı ve güvenliği konusunda, mevzuat oluşturma ve denetim başta olmak üzere, ağırlıklı görev Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yürütülmektedir.

İşverenlerin yükümlülükleri

İşverenler işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla yükümlüdürler.

İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, çalışanları karşı karşıya bulundukları mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek ve gerekli iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermek/verdirmek zorundadırlar.

 

Çalışanların yükümlükleri

Çalışanlar iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler. İş sağlığı güvenliğine ilişkin olarak çalışanın görevi ve sorumluluğu; Alınan tedbirlere, iş sağlığı ve güvenliği usullerine ve talimatlarına uymaktır.

 

 

Bunları da sevebilirsiniz