USTA’DAN, DEMİR YUMRUK SORU ÖNERGESİ

Samsun Milletvekili ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Demir Yumruk operasyonunu, verdiği önergeyle, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati‘ye sordu.

Usta’nın önergesi şöyle:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından; demir çelik sektöründe üretici olarak faaliyet gösteren ve tekelleşmeye çalışan suç örgütüne yönelik; suç işlemek amacıyla örgüt kurma, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet ve vergi kaçakçılığı suçları hakkında “Demir Yumruk” adı altında bir operasyon yürütülmüştür.

10 ay boyunca yapılan çalışmalar neticesinde 3 suç örgütü tespit edilmiştir. Bu örgütlerin toplam 105 milyar TL sahte fatura kestiği ve 25 milyar TL kamu zararına neden oldukları anlaşılmıştır.

Bu tür operasyonlar zaman zaman farklı sektörlere yönelik yapılmakta ve vergi kaçakçılarının organize olmuş ağları açığa çıkarılmaktadır. Ancak bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılmaması ve idari tedbirlerin alınmaması sebebiyle söz konusu operasyonlar ile orta/uzun vadede demir – çelik sektöründe kayıt dışılık ve kamu zararı önlememektedir. Yapılan operasyonlar ile yalnızca o organizasyondan nemalanan suç örgütleri diskalifiye edilmektedir. Önümüzdeki süreçte ne yazık ki demir – çelik sektöründe de facto olarak oluşan ve 100 milyar TL’yi geçen kayıt dışı mamul ve sahte fatura arz edecek bu tür örgütlerin tekrar kurulması muhtemeldir. Yani gerekli tedbirler alınmadığı sürece, bu sektörde “Demir Yumruk” operasyonunda çökertilen örgütün yerini başka suç örgütleri alacaktır.

Uzun vadede bu tür örgütlerin faaliyetlerini önlemek amacıyla kapsamlı bir yasal düzenleme yapılmalı ve idari tedbirler alınmalı, devlet kurumlarının kara paranın el değiştirmesine alet edilmesinin önüne geçilmelidir.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1- “Demir Yumruk” operasyonunda ortaya çıkarılan vergi kaçakçılığı ve kamu zararına neden olan örgütün işlemleri, uzun yıllar boyunca neden ve nasıl bakanlığınızın denetiminden kaçabilmiştir?

2- Operasyon yürütülen şirketlerin, mal varlığı bulunmayan kişiler adına kayıtlı olmasına rağmen milyarlarca TL ciro yapması karşısında bağlı bulundukları vergi daireleri neden hiçbir önlem almamıştır?

3- Operasyon yürütülen şirketler hakkında Vergi Denetim Kurulu neden daha önce vergi incelemesi başlatmamıştır?

4- Operasyon yürütülen şirketler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme yönünden “Özel Esaslar”a alınmış mıdır?

5- Vergi Kaçakçılığı Denetim Daire Başkanlığı bu tür organize vergi kaçakçılığını önlemede neden öncü olamamaktadır?

6- Bu suç örgütleri tarafından kesilen sahte faturalardan ihracat yoluyla KDV iadesi alan paravan şirketler araştırılmış mıdır?

7- Büyük tutarlarda sahte fatura kesilebilen; demir- çelik, tekstil, ulaşım, inşaat, petrokimya, madencilik ve bunun gibi sektörlere ilişkin önleyici tedbirler alınması planlanmakta mıdır?

8- Kapsamlı bir önleyici tedbir alınmaması ile bu tür örgütlerin yerinin başka örgütler tarafından doldurulacağı aşikardır. Gerekli önlemlerin alınmamasıyla devlet kurumları, organize suç örgütlerinin yeraltı dünyasındaki hesaplaşmalarında, kara paranın el değiştirmesine alet edilmektedir. Bu konuda yasal ve idari yönden kapsamlı bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?

Bunları da sevebilirsiniz