Vatandaş, kriz yüzünden aracına sigorta yaptıramıyor, yakında trafikteki her üç araçtan biri sigortasız hale gelebilir!

Hancıoğlu: “Trafikteki her üç araçtan biri sigortasız hale gelebilir”

Artan hayat pahalılığı ve ardı arkası kesilmeyen zamlar yüzünden, vatandaşın aracına zorunlu trafik sigortası yaptırmaktan bile imtina eder hale geldiğini belirten CHP’li Neslihan Hancıoğlu “şu an ülkemizdeki 25 milyon kayıtlı araçtan 5 milyonu sigortasız. Kriz koşulları devam eder ve gerekli tedbirler alınmazsa çok kısa bir süre içinde trafikteki her üç araçtan biri sigortasız hale gelebilir” uyarısında bulundu.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, il genelinde gerçekleştirdiği esnaf ziyaretleri sırasında sigorta acenteleriyle de bir araya gelerek, sektörde yaşanan sorunları ve sektörün talep ve beklentilerini istişare etti.

Hancıoğlu, ziyaretleri sırasında kendisine aktarılan bilgi ve değerlendirmelerden hareketle şu açıklamaları yaptı:

TL’de son dönemde yaşanan olağanüstü kayıplar nedeniyle,bu süreçte mali risk ve yükümlülük altına girmekten kaçınan sigorta şirketleri, araç sahiplerine zorunlu trafik sigortası yapmamak için çeşitli engeller çıkarıyor.Geçim derdine düşen vatandaşımız da artan akaryakıt fiyatları nedeniyle zaten binemez hale geldiği aracı için bir de sigortaya para vermek istemiyor. Bu durum, trafikteki sigortasız araç sayısını hızla yükseltiyor. Şu anda ülkemizdeki kayıtlı 25 milyon motorlu taşıttan 5 milyonu sigortasız. Kriz koşulları devam eder ve gerekli tedbirler alınmazsa çok kısa bir süre içinde trafikteki her üç araçtan biri sigortasız hale gelebilir.

1 MAYIS’TAN İTİBAREN ZAMLAR, YENİ ORANLA OTOMATİĞE BAĞLANIYOR

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun zorunlu trafik sigortası primlerinin her ay yüzde 2.25 oranında artırılmasına ilişkin kararın 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe gireceğine de işaret eden CHP’li Hancıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Zorunlu trafik sigortaları, zaten son bir yıl içinde yüzde 125 oranında zamlandı. Bu yılın başında, 2022 için aylık prim artış oranını yüzde 1,25 olarak belirlemiş, ancak enflasyon ve kurlardaki hızlı artış nedeniyle Şubat ayında yeni bir karar alınarak, primlere yüzde 20 zam yapılmış ve aylık zam oranı da yüzde 1.5’e yükseltmişti. 1 Mayıs’tan itibaren otomatik zam oranı yüzde 2,25’e çıkartılıyor.Yani son bir yılda yüzde 125 zamlanan trafik sigortalarında, bu yılın sonuna kadar mevcut zamların üzerine yüzde 30’luk bir artış daha yaşanacak. Sigorta şirketleri ekonomideki belirsizlikler, artan riskler nedeniyle bunu yapmak zorunda olduklarını söylüyorlar. İktidar ise bu sorunlara kayıtsız kalarak, çözüm üretmeyerek; bu yangına adeta benzin döküyor.”

Bunları da sevebilirsiniz