VEZİRKÖPRÜ ÂŞIKLAR (OZANLAR) BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Vezirköprü’de 16 Kasım 2019 Günü Şimdiye Kadar İlk Defa Âşıklar (Ozanlar) Buluşması Gerçekleştirildi.

Samsun ilimizin hayranlık uyandıran büyük bir kültürü bulunmaktadır. Ancak Samsun ve Vezirköprü’de âşıklık geleneği kültürün en zayıf noktasıdır. Gerçi, Samsun merkezde ve bazı ilçelerinde sazlı ozan denilen âşıkların varlığı bilinmektedir. Ancak;Kars, Ardahan, Ağrı, Erzurum, Güneydoğu Anadolu, Yozgat, Çorum ve Çukurova Yöresi gibi yerlerdeki âşıklık geleneği kadar gelişkin değildir.

Âşıklık geleneğini dünyada ve Türkiye’de araştıran, bu konuda kitaplar ve yazılar yazan Vezirköprülü Prof. Dr. Hayrettin İvgin; bu gerçekten hareket ederek ozanlık kültürünün Vezirköprü’de de bilinmesi için “Âşıklar (Ozanlar) Buluşması” etkinliğine ön-ayak olmuştur. Vezirköprü Belediye Başkanlığı ve Dünya Söz Akademisi’nin işbirliği ile bu etkinlik 16 Kasım 2019 cumartesi günü Vezirköprü Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.

Âşıklar (Ozanlar) Buluşması’na şu âşıklar katılmışlardır: Âşık Selahattin Dündar (Kars-Dikme Köyü), Âşık Yakup Temelî (Erzurum-Horasan İlçesi), Âşık Hasan Kaplanî (Yozgat-Sorgun İlçesi), Âşık Paşa Susanoğlu (Kars-Selim İlçesi), Âşık Haşimî Aslıhak (Çorum-Evciortakışla Köyü), Âşık Veysel Yıldızer (Kars-Sarıkamış İlçesi), Âşık Sevdaî (Tokat-Artova İlçesi), Âşık Mehmet Ali Eröksüz (Çorum-Sungurlu İlçesi), Âşık Mustafa Sayılır (Kırıkkale-Sulakyurt İlçesi), Âşık Muhlis Denizer (Kars-Sarıkamış İlçesi), Âşık Kul Nirengi (Kars-Kağızman İlçesi), Âşık Mustafa Obalı (Samsun).

Bu 12 güçlü âşık sahnede sanatlarını büyük bir yetkinlikle icra ettiler. Gecenin açılış konuşmasını Vezirköprü Belediyesi Başkan Yardımcısı Salih Sefacı ile Dünya Söz Akademisi Başkanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin yaptılar.

Salih Sefacı Bey, bu etkinliğin yapılma sebebini, bir proje çerçevesinde daha başka etkinlikler gerçekleştirileceğini anlattı. Prof. Dr. Hayrettin İvgin de; Samsun’un ve Vezirköprü’nün her konuda büyük bir kültürel yapıya sahip olduğunu, ancak âşıklık (ozanlık) geleneğinin bu yöredeki en zayıf bir halkası olduğunu anlattı. Ayrıca âşıklık geleneğinin tarihsel geçmişinden kısaca söz etti.

Programın akışını, Prof. Dr. Hayrettin İvgin ile Araştırmacı-Şair-Yazar Songül Dündar birlikte sağladılar.

Âşıklar öncelikle sahnede topluca yer aldılar ve dört âşık (Selahattin Dündar-Yakup Temelî-Veysel Yıldızer-Paşa Susanoğlu) “Hoş Geldiniz” faslı geçtiler.

Programda, Âşık Hasan Kaplanî, Âşık Kul Nirengî, Âşık Sevdaî, Âşık Obalı, Âşık Mustafa Sayılır ve Âşık Muhlis Denizer solo olarak, kendilerine ait ve usta malı deyişler okudular.

Programın ortalarında Şair Songül Dündar ve Vezirköprülü şair Tuba Devrim sahnede birer şiir okudular.

Prof. Dr. Hayrettin İvgin’in verdiği “ayak” ile Âşık Haşimî Aslıhak-Âşık Mehmet Ali Eröksüz, Âşık Paşa Susanoğlu-Âşık Veysel Yıldızer ikili atışma yaptılar.

Etkinliğin sonuna doğru; Âşık Selahattin Dündar, Âşık Yakup Temeli, Âşık Veysel Yıldızer, Âşık Paşa Susanoğlu, Prof. Dr. Hayrettin İvgin’in verdiği bir “ayak”

ile “Lebdeğmez=Dudakdeğmez” sanatında atışma yaptılar. Âşıkların dudakları arasına birer iğne yerleştirildi. Âşıklar içinde (m, p, b, v) seslerinin olmadığı kelimelerle birbirlerine aynı kafiye ve aynı redifle sazlı olarak cevap verdiler.

Programın sonunda bütün âşıklar “Türkiyem” türküsünü toplu olarak okudular. Seyirciler de bu koroya iştirak ettiler.

Program bitiminde bütün âşıklara, Vezirköprü Belediye Başkanlığı’nın Belediye Başkanı Sn. İbrahim Sadık Edis’in imzasını taşıyan birer “Teşekkür ve Katılım” belgesi sunuldu.

Sanat düzeyi son derece yüksek olan bu âşıklar (ozanlar) gecesi şimdiye kadar Vezirköprü’de yapılan ve ilk defa gerçekleştirilen bir etkinlik olmuştur.

 

Bunları da sevebilirsiniz