VEZİRKÖPRÜ İLÇESİ KÖYLERİ İÇME SUYU SIKINTISI İÇİNDE

 

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek; “Vezirköprü İlçesi Habibfakı Mahallesi (Köyü) vatandaşları köyde içme suyu sıkıntısı çektikleri, temizlik ve hayvanlarına içirecek su bulamadıkları haberi üzerine; Vezirköprü İlçe Başkanı Onur Bayburtlu ile Habibfakı köyüne giderek vatandaşların feryatlarını dinledi.

Milletvekili Zeybek; Köyleri Bütünşehir yasası ile mahalleye dönüştüren 18 yıllık siyasal iktidarın Büyükşehir yöneticileri; köylerin altyapısı (yol, su, elektrik, kanalizasyon) sorunlarını çözemedikleri için vatandaşlarımız sorunlar yaşamaktadır. Köylerin tüzel kişiliklerinin Bütünşehir yasası ellerinden alınması, köylünün imece usulü ile kendi sorununu çözme hakları gasp edilmiş, Muhtar ve ihtiyar heyeti yetkisiz kılınmıştır. Mahalle muhtarı ve halkı defalarca Büyükşehir Belediyesine içme su sorununu iletmelerine rağmen çözüm bulunamamıştır. Habibfakı köyünde yaşayan yurttaşlarımız bütün sorumluluklarını yerine getirmiş ve “SASKİ “abonesi olmuşlardır. Burada yaşayan yurttaşlarımıza sağlıklı ve yeterli suyu sağlamak “SASKİ”’nin asli görevidir.

Zeybek; Habibfakı Mahallesi(köyü) nün su sorununu yerinde gördüm ve burada yaşayan yaşlı insanlarımız üzücü durumda. İnsanlarımız temizlik yapmaları için evlerinin bodrum katlarına depo yerleştirdiklerini suyu depolarda biriktirerek içme suyu ve temizlikte kullandıklarını ifade ettiler. Yaz aylarında insanlarımız gerektiği gibi temizliklerini yapamamaları durumunda; salgın hastalıklardan etkilenme ihtimalleri yüksektir. Köylüler kendi ürettikleri çözüm yolları ile sorunu gidermeye çalışıyor, Traktörlerin arkasına taktıkları su tankerleri ile civarda bulunan kuyulardan su temin etmeye çalışıyorlar.”

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ VAR

“Habibfakı köyü muhtarı ve mahalle sakinleri ise; köyde içme suyu bulamıyoruz, çevrede bulunan kuyulardan traktörlerle getirdiğimiz su ile temizliğimizi yapmaya çalışıyoruz, kuyulardan sağladığımız suların temiz olup, olmadığını da bilmiyoruz. Kuyularda her zaman su bulma imkânı da kalmadı, kontrolü olmayan kuyu suları ile kendi sağlığımızı ve hayvanlarımızın sağlığını da tehlikeye atıyoruz.

Habibfakı köyünün su sorununun çözülememesi durumunda hepimiz salgın hastalıktan etkileneceğiz endişesi taşıyoruz. Köy sakinleri olarak her gün Hava durumunu takip ediyoruz, yağmur yağsa da depolarımızı doldursak beklentisi içerisindeyiz.

Köy sakinlerimizin evlerinin civarında yetiştirmeye çalıştıkları sebze ve meyveler kurudu, yetkililerden çözüm bekliyoruz. Civarda bulunan Baraj ve Göletlerden su sağlanmaması durumunda büyük salgın hastalık ve sağlık tehlikesi ile karşı, karşıyayız diye sorunları dile getirdiler.”

İNSAN SAĞLIĞI SÖZ KONUSU İSE TASSARRUF DÜŞÜNÜLEMEZ

CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek;” Devlet, yurttaşı için vardır ve bunun maliyeti düşünülmeden Habibfakı köyü ile diğer su sıkıntısı çeken köylere sağlıklı, yeterli su sağlamak zorundadır. Kunduz dağının eteklerinde bulunan köylerde su sorunu yaşanması kabul edilir bir durum değildir. Habibfakı köyünde, “Abonelik işlerini yapan SASKİ” gereğini yapmalı ve köyümüzün su sorununu çözmelidir. İnsan sağlığına yapılan yatırımlardan tasarruf olamaz.

Zeybek; Habibfakı köyü ve bölgede bulunan köylerde su sorunun çözümü için; Vezirköprü barajı, Duruçay gölet’i ile Altınkaya Barajından zaman geçirilmeden, Vezirköprü de suyu olmayan köylerimizin ihtiyaçları karşılanmalıdır veya Kunduz dağı eteklerinde yapılması düşünülen ve bugüne kadar yapılmayan “DOLUCA” Barajı en kısa yıllarda yapılmalıdır. Habibfakı köyündeki ve çevre köylerinde sorunu yazın sıcak günlerinde başka sorunlara neden olmadan çözülmelidir. “SASKİ” Aboneliği yapıyorsan suyunu da akıtmak zorundasın. Samsun Büyükşehir Belediyesi ve sorumlu kurumu “SASKİ” sorumluluklarını yerine getirmelidir.”

Bunları da sevebilirsiniz