Yazar öğrenciler ilham veren öğretmenler

Ödemiş’in Bademli beldesinde ilham veren bir eğitimci Ramazan Göçen, öğrencilerin yüreğinden tutan bir öğretmen. Öğrencilerine değer ve emek veriyor. Okulunda yazarlık atölyesi açmış. Bugüne kadar dört tane kitap yayınlamış. Masallar kitabı ilki. Bademli’de Öykü Nidası, Pandemi Döneminde Öyküler isimli iki adet öykü kitabı neşretmiş. “Bademli’den Şiire Merhaba” isimli şiir kitabı çıkarmış. Öğrencilerin yazdığı eserleri internet ortamında bulmak satın almak mümkün.

Ramazan Göçen ilham verici çalışmalar yapıyor. Okul yazı atölyesinin bu kadar üretken olması çok hoşuma gitti. 

Eğitim konferansları vesilesiyle güzel ülkemizin pek çok şehrine gittim, binlerce eğitimci ve yazar öğretmenle tanıştım. Duran Çetin gibi hem eğitim hem edebi eserler veren, Cumalı Sever gibi eğitim ve araştırma eserleri yayınlayan, Adnan Kalkan gibi eğitim ağırlıklı eserlere imza atan yazarlarla tanıştım.

Karaman’da velilerini yazar yapan Burhanettin Saygılı’yı tanıdım, birlikte eğitim seminerleri verdik. 

Konyalı şair öğretmen Kazım Öztürk, su gibi arı bir Türkçe ile şiirler kaleme alır.

Yusuf Dursun ve Bestami Yazgan şair, romancı, hikâyeci duayen öğretmenler. Yıllardır eğitim camiasına kalite kazandırıyorlar.

Dr. Halit Ertuğrul hikâye, roman, çocuk kitapları yazan ve konferanslar veren bir hatip.

Muharrem Demir; İçimizde Umut Var, Küçük Ümitlerimiz isimli eğitim kitaplarının yanı sıra birçok derleme kitabı yayınladı. 

Edebiyatçı Mustafa Duran ile üç kitaba imza attık: Milli Şair Mehmet Akif, Başarıya Koşan Bilge Genç, Eğitimde Hz. Muhammed (sav) Modeli Suffe Okulu ve Bize Verdiği İlhamlar.

Prof. Sefa Saygılı ile dört, Dr. Ali Akben ile üç kitabı birlikte yazdık.

Asiye Yücel, Mevsimlik Küçük İşçi isimli hikâyeler kitabı yayınladı. 

Ramazan Göçen’in yaptığı bir ilk, öğrencilerini yazar yapmış, 40 civarında yazar öğrenci yetiştirmiş. Öğrenciler kitaplara karşı son derece ilgililer. Bir saatten fazla kitap yazarlığı üzerine sohbet ettik. Yazmak için neler okuduğumu, konuları nasıl bulduğumu, ilham kaynaklarımı, yazma amacımı, örnek aldığım yazar ve düşünürleri, neden yazar olmak istediğimi sordular. 

Öğrencilerin okuma tutkusu, yazma serüveni, kitap okuma gayretleri çok hoşuma gitti. Yarının yazarlarını, düşünürlerini ve fikir adamlarını yetiştiriyor Ramazan Göçen.

Kendisi de şiirler yazıyor, araştırmalar ve derlemeler yapıyor. Okulunda çok önemli eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyor ve bulunduğu çevreye ilham veriyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı ilham veren öğretmenleri mercek altına almalı, onların çalışmalarını proje çalışmaları kapsamında değerlendirmeli ve güzel örnekler olarak sunmalı, eğitimcilerimize model olarak takdim etmeli.

Kitap yazan, derleme yapan, edebiyat ve sanat eserleri kaleme alan eğitimciler takdir edilmeli, ödüllendirilmeli ve örnek gösterilmeli. Bu tür çalışmalar eğitimde kariyer basamakları kapsamında değerlendirilmeli. 

Proje yapan, grup çalışmaları yürüten, atölye çalışmaları yapan, öğrencisiyle ilgilenen ve onarın sorunlarını çözen, yeteneklerini geliştirici ders harici çalışmalar yapan öğretmenler mutlaka ödüllendirilmeli. 

Testiyi kıran ile suyu getiren aynı maaşı, aynı ücreti almamalı. İlmi, edebi, sanatsal ve fikri çalışmalar yapanlar fark edilmeli, takdir görmeli.

Düşünmek önemli bir sanat. 

Bir kitap kaleme almak için en az on kitap okumak gerekir. On kitabı okumak, on yazarla birlikte düşünmek demek. Böyle bir çalışmayı yapan insan, düşünmeyi adam akıllı öğrenir.

Yazmak zenattir ve çok önemli bir meziyettir. Bir fikri en az kelime ile en etkili şekilde anlatabilmek çok mühim bir sanat. 

Hikâye ve masallarda tahkiye sanatı önemli. Gözlemleme, düşünme, hayal etme, tasarlama ve yazıya dökme melekelerin geliştirilmesi lazım.

Ödemiş’te bir günde beş konferans verdim. Kıymetli dostum Mustafa Koç, beni eğitim, başarı, sınav stresini yenme, zekâ geliştirme ve motivasyon konferansları vermek üzere davet etti, okul okul gezdirdi. 

Muharrem Demir, Ramazan Göçen, Mustafa Koç, Duran Çetin, Burhanettin Saygılı gibi öğretmenleri çalışma ortamlarında görme fırsatı buldum. Fevkalade ilham verici çalışmalar yapıyorlar ve öğrencilere hatta meslektaşlarına ufuk açıyor, ilham veriyorlar. Bu tür eğitimcilerin eserleri teşvik görmeli, okutulmalı, ilham verdikleri alanlar genişletilmeli ve ilham verdikleri gönüller çoğaltılmalı. 

Bakanlık ödül ve değerlendirme sistemine ilham veren öğretmenlerin çalışmalarını eklemeli. 

İlham veren öğretmenler kendi dünyalarında mutlular, eser vermek insanı mutlu ediyor. Öğrenciler onların güneşiyle ısınıyor, ışığıyla aydınlanıyorlar. Hepsini tebrik ediyorum. 

Bunları da sevebilirsiniz