AKL-I SELİM

Biz insanoğlu Yaratan’ın verdiği Akıl sayesinde,yine Yaratan’ın verdiği nimetlerin,hep SELIM olanını yani iyi olanını temiz olanını tercih ederiz.Çok doğal,çok normal ve olması gereken bir durumdur.
Mesela yediğimiz içtiğimiz gıdalardan giydiğimiz kıyafetlere,oturduğumuz evlerden kullandığımız araç gereçlere kadar hep iyiyi arar iyi olana sahip olmak isteriz.Uç bir örnek olarak;hastalıkların dahi “maling” olanına değil “Selim olanına seviniriz.
Her insanda az veya çok,duyarlılık,hafıza ve hayal gücü gibi Akl-ı Selim de vardır.
DESCARTES “doğruyu yanlıştan ayırma gücü” diye tarif ettiği Akl-ı Selim’i Akıl ile aynı kabul eder ve bunun bütün insanlarda eşit olduğunu söyler.
Canlılar içinde düşünme yetisi sadece insana verilmiştir.Onun için akıl en büyük nimettir;düşünebilsin,muhakeme edebilsin,doğruyu bulsun,iyi olanı yapsın,güzel olanı sevsin diye.
AKL-I SELİM olmak;temiz ve araştırmacı bir akla sahip olmak demektir.
AKIL YÜRÜTMEK;bir konuda yeterli düzeyde kanıt ve bilgi sahibi olduktan sonra,bütün etmenleri dikkate alarak düşünüp sağlıklı bir sonuca ulaşma sürecidir.
İçinde olduğumuz çağda,bilgiye ulaşmak eskiye nazaran çok kolay ve seri olmasına rağmen,internet ve sosyal medya dediğimiz haber ve bilgi kazanının içine,kötü düşünen,kötü niyetli menfaat ve çıkar odakları tarafından,Algı oluşturmak,çıkar sağlamak için bir sürü yalan,yanlış ve uydurma bilgi enjekte edilmektedir.
Acı ama gerçek bu,doğru kullanıldığında yararlı olan İnternet ve haberleşme mekanizmasının yan etkileri de bunlar.
Bize düşen,her konuda iyiyi güzeli doğruyu arayan aklımızı ve muhakeme yeteneğimizi kullanarak,bu mecralarda da doğruluğundan emin olmadığımız hiç bir bilgi ve habere itibar etmemek,kötü niyetli kişi,kurum ve örgütlerin ekmeğine yağ sürmemek olmalıdır.
Ayrıca hangi siyasi parti,hangi ideoloji ve hangi inanca sahip olduğumuzla alakalı değil bu davranış,İYİ İNSAN olmakla alakalı.
AKL-I SELİM’li SAĞLIKLI günler diliyorum.
Savaş OTRUŞ
14 Nisan 2020
Bursa

Bunları da sevebilirsiniz