Ankara’daki Samsun’lu Bürokratları Ne Kadar Tanıyoruz 2

Değerleri okuyucular geçen hafta başlattığımız “Ankara’daki Samsun’lu Bürokratları Ne Kadar Tanıyoruz” haber serimizi bu haftada devam ettiriyoruz.

Bu hafta sizlere ASİYAD üyesi iki önemli Samsun’lu bürokratımızı tanıtacağız.

Nurşen YAPICI
YÜKSEK İSTİŞARE KURULU ONURSAL BAŞKANI
SAYIŞTAY ONURSAL DAİRE BAŞKANI

Samsun-Terme (Geleydi) Gündoğdu köyünde doğdu. Samsun Ticaret Lisesi ve Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden mezun oldu. Sayıştay Başkanlığında Denetçi Yardımcısı Adayı olarak göreve başladı.

Sırasıyla Denetçi Yardımcısı, Denetçi, Başdenetçi, Uzman Denetçi kadrolarına atandı. Sayıştay Kesin Hesap Grubunda Uzman Denetçi olarak görevli iken, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 8 yıl süre ile Bütçe müzakerelerinde Sayıştay Temsilcisi olarak görev yaptı.

20.05.1991 tarihinde Sayıştay 7. Daire Raportörü olarak görevlendirildi. Bu görevi yürütmekte iken 29.04.1998 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun 83. birleşiminde SAYIŞTAY ÜYESİ seçildi. Aynı yıl ABD Washington ve Colorado-Denver da Amerika Sayıştayı ve Performans Denetimi konularında çalışmalarda bulundu.

2005 yılında PERU-LİMA da Peru Sayıştayının düzenlediği IV-EUROSAİ-OLACEFS konferansına katıldı.

2007 yılında 3 ay süre ile LONDRA da görevli bulundu.

02.06.2008 tarihinde Sayıştay Genel Kurulunca Daire Başkanı seçildi. Sayıştay Genel Kurulunca 23.06.2008 tarihinde de Sayıştay Temyiz Kurulunda görev yapan dört Daire Başkanından biri olarak Temyiz Kurulu Üyeliğine seçildi. Sayıştay 7. Daire Başkanı ve Temyiz Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu tarafından SAYIŞTAY BAŞKAN ADAYI seçildi. Bir süre Sayıştay Başkan Vekili olarak görev yaptı.

2010 yılında Belçika’da Avrupa Birliği toplantısına Sayıştay Temsilcisi olarak katıldı. Sayıştay 7. Daire Başkanı ve Temyiz Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürürken yaş sınırında emekli oldu. İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Emekli Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Ahmet Hamdi YAPICI ile evli ve iki çocukludur.

 

 

Ahmet AKÇA 
Başkan Yardımcısı 
ÇÖZÜM EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Samsun’un Bafra İlçesinde 1971 yılında doğdu. İlkokul öğrenimini Bafra’nın Türbe köyünde, ortaokul ve lise öğrenimini Bafra İmam Hatip Lisesi’nde, Yükseköğrenimini ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamladı. Mezuniyetini takiben 1996-1999 yılları arasında 3 yıl öğretmenlik yaptı. 1999 yılında öğretmenlikten istifa ederek ticarete başladı. Halen, arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Türkiye’nin en önemli eğitim markalarından biri olan Çözüm Eğitim Kurumlarının (Martı Okul Yayınları, Beyaz Kalem Yayıncılık) şirketlerinin ortağıdır.

Türkiye geneline yayılmış bayi ve temsilcilik ağı bulunmaktadır. Ahmet Akça, öğrencilik yıllarında Yavuz Selim Vakfı’nda başladığı eğitim ve sivil toplum faaliyetlerine, üniversite yıllarında da devam etti. 1993 yılında Milli Gençlik Vakfı (MGV) Ankara İl Başkan Yardımcılığı, 1997 yılında ise MGV Genel Merkezi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2000 yılında Deniz Feneri Derneği Ankara Şubesinin kuruluşunda bulundu. 2010 yılından itibaren bu derneğin Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesidir. 2003 yılında Ankara’daki Samsunlu Bürokratlar ve İş Adamlarının bir araya gelerek oluşturduğu sivil bir oluşum olan Samsunlular Platformu’nun Kurucu Üyesi oldu.

2006 yılında ise İstanbul ve Ankara’daki Bafralıların bir araya gelerek oluşturdukları Bafralılar platformunun kurulmasına öncülük etti ve halen bu iki platformun aktif üyeliğini yürütmektedir.

2011 yılında Özel Öğretim Derneğine (ÖZDER) üye oldu ve 2012 yılında gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulda Genel Başkanlığa seçildi.

2013 Yılında Ders ve Kültür Kitapları Meslek Birliği (DEKMEB) Denetim Kurulu Başkanlığına seçildi.

Akça, kuruluşuna katkı sağladığı Cihannüma Derneğinin de Denetim Kurulu üyesidir. ÖZDER Genel Başkanı olarak özellikle dershanelerin dönüştürülmesi sürecinde bakanlığın yaklaşımlarının sektöre aktarılması, sektörün taleplerinin dershanelerle ilgili kanuni düzenlemelere yansıtılması konusunda kritik rol üstlendi. Akça bu bağlamda paralel yapının süreçle ilgili manipülatif kampanyalarına karşılık, kamuoyuna doğru bilgilerin aktarılmasına basın yayın yoluyla güçlü katkılar sağladı. ÖZDER Genel Başkanı Ahmet Akça, hükümete ve milli iradeye karşı yürütülen kirli kampanyaya karşı Milli İrade Platformu’nun içerisinde yer aldı.

Ahmet Akça halen, Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Genel Başkanlığı görevinin yanı sıra, Deniz Feneri Derneği Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeliği, Cihannüma Derneği Denetim Kurulu Üyeliği, Ders ve Kültür Kitapları Meslek Birliği (DEKMEB) Denetim Kurulu Başkanlığı, Çözüm Eğitim Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini sürdürmektedir. Ahmet Akça, evli ve iki kız çocuğu babasıdır.

Bunları da sevebilirsiniz