‘Geleceğin Meslekleri Zirvesi’ Atakum’da gerçekleştirildi

Atakum Belediyesi, Ata Sahne’de düzenlediği ‘Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Mini Zirvesi’nde, akademisyenleri ve iş dünyasının başarılı isimlerini vatandaşlarla buluşturdu.

Atakum Belediyesi, ‘Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Mini Zirvesi’ni Ata Sahne Sanat Merkezi’nde vatandaşlarla buluşturdu. Avrupa Birliği desteğiyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü, ‘Geleceğin Meslekleri için İstihdam Oluşturma Projesi” kapsamında Eskişehir, İzmir ve Gaziantep’te düzenlenen mini zirvelerin sonuncusu olan organizasyonda, akademisyenler ve iş dünyasının başarılı isimleri konuk oldu. Uzmanlar hızla değişen dünya ekonomisi ve dijitalleşme karşısında istihdam ihtiyacı artan sektörler, kadın girişimciliği ve geleceğin istihdam olanakları hakkında önemli bilgiler verdi.

EĞİTİMLİ İŞSİZ SAYISI ARTIYOR

Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, programda yaptığı konuşmada, “Atakum, yaz aylarında 350-400 bin nüfusa ulaşan, kışın 300 bin nüfusu istihdam eden ama nüfus kayıtlarında 250 bin hatta 247 bin görünen bir ilçemiz. Bu yönüyle Karadeniz’in hatta Türkiye’nin birçok ilinden daha büyük. Atakum bir sanayi şehri değil, turizm şehri de olamadı. Atakum’u sanayi değil ama turizm kenti yapma konusunda mücadelemiz var. Atakum, Karadeniz’deki en yüksek eğitim seviyesine sahip insanların yaşadığı bir kent. 30 bin nüfuslu bir üniversite Atakum sınırları içerisinde yer alıyor. Atakum’un kendi istihdamının haricinde yaklaşık 8-10 bin de, Türkiye genelinde üniversite okumak için gelen ve mezun olduğunda hayatlarını burada idame ettirmek isteyen gençlerimizle dolu. Yaklaşık bir buçuk aylık başkan yardımcısıyım. Önüme en çok gelen konu, işsizlik projeleri. Şu an bize gelen üniversite eğitimi almış gençlerin iş başvurusu 3 bini buluyor. Geleceğin mesleklerini çok planlayamıyoruz. Bir sektörde bir iş yaparken işçisinden, teknisyeninden teknikerinden mühendisinden ara elemanından en üst noktadaki projesicisine kadar bir istihdam ve yetiştirme alanı sağlamak gerekir. ‘Geleceğin Meslekleri ve Kadın Girişimciler Zirvesi’nin ve benzer projelerin bu konuda çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

“DEĞİŞİME HAZIR OLMAK GEREKİYOR”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Projeler Şube Müdürü Ömer Faruk Sarı, moderatörlüğünü yaptığı zirvede proje hakkında bilgi vererek “Geleceğin meslekleri ve kişilerin kendilerini daha donanımlı hale getirmesi gereken alanlar sürekli değişiyor. Bu değişime de gençlerimiz, ailelerimiz ve tüm bireylerimizin hazır olması gerekiyor. Eskiden üniversite mezunu olmak yeterli bir kavramken artık kişilerin kendilerini dönüştürme ve çalışmalarını ona göre yön verme ihtiyacı doğdu.” dedi.

“ÇİFTÇİLERDEN YOĞUN TALEP VAR”

Helimore Havacılık Kurucu Genel Müdürü Başak Demir, programda hayata geçirdikleri yerli üretim yazılımına sahip zirai insansız hava aracı üretimi ve insansız hava aracının kullanıldığı alanlar hakkında bilgi verdi. Demir konuşmasında, “Tarımda çok büyük açık olduğunu ve pazarda da 34 milyar dolarlık bir pazar payının olduğunu fark ettik. Hızlı bir

şekilde bu sektöre girdik. ‘Bir şirket kuralım ve devamını getirelim’ dedik.Öğrenciyken bir fikrimiz vardı mezun olmadan da şirketimizi kurduk. Sonra giderek büyümeye başladık. KOSGEB desteği alarak şirketleştirdik. Bazı girişimcilik yarışmalarında birinci olduk. Şu anda Samsun’da binden fazla kişiyi, İHA-1 ve İHA- 2 pilotu yaptık. Samsun’da 25 tane, 50 litre ve üzerinde kapasiteyle çalışan tarım dronumuz var. Ekosistem büyüyor, tarım sektöründeki çiftçilerden yoğun talep bulunuyor. Tarım haricinde arama kurtarma sektöründe çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” cümlelerini kaydetti.

TÜKETİCİYLE ETKİLEŞİM ÖNEMLİ

OMÜ Grafik Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ayşe İri Öztürk, markaların piyasada tutunması için hedef kitleye doğru mesajı iletmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bir markanın pazarda yer edinebilmesi ve pazar payını koruyabilmesi için mutlaka arka planındaki hikayeleri tüketicilere anlatması gerekir. ‘Bu marka nasıl doğdu, marka farklılığı nedir, marka farkındalığı konusunda tüketicilere ne söylemek ister?’ Tüm bunları misyonuna uygun şekilde paylaşması gerekir. Ayrıca bir markanın tüketiciye karşı her zaman dürüst ve iletişime açık, etkileşim içinde olması çok değerli.” diye konuştu.

“GÖNÜLLÜLÜK ESASLI”

Lebleby Games Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Karabulut konuşmasında şu ifadeleri kullandı: ”Oyun sektörü kesinlikle bir ekip işi ve multidisipliner bir iş. Oyun, gönüllülük esaslı amaçlar doğrultusunda bir katılım gerçekleştirir. Kullanıcının dikkatini çekebilmek çok önemli. Öncelikle bu oyunu kim oynayacak onu bilmemiz gerekir. Oyunu kullanıcısına ulaştırmak için her basamağına o katma değeri ulaştırmalıyız. Bu sektörde uğraşan insanlar dokuz altı saatleri mesaisine evrilmiş insanlar değil, hayattan keyif almasını bilen yüksek katma değer ürettiğinin farkında olan kişiler.”

KADIN İSTİHDAMI YETERSİZ

İdeha Enerji Mühendislik Proje Danışmanlık Kurucu Genel Müdürü ve Elektrik Yüksek Mühendisi İlknur Yılmaz, Türkiye’de ve dünyada enerji sektöründeki kadın istihdamının yetersiz olduğuna dikkat çekerek “Dünyada kadın istihdamında iyi ülkelerde yapılmış bir araştırma sonucuna göre, kadın istihdamının yüzde on artırılması şirket performansını yüzde altı artırıyor. Bizim dijital zeka dediğimiz, yapay zeka sistemini ilk kuran kadındır. İstihdam konusunda sadece yenilenebilir enerjiden nihai olarak bir istihdam değil, bunun ilgili sektörler elektrik dağıtımında da hatta daha büyük oranda kadın istihdamı yüzde 30-40 düzeyinde artması gerekir. Hem kadın çalışan sayısı hem de üst düzey yönetici sayısı neredeyse yok denecek düzeyde.” şeklinde konuştu.

GENÇLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

Cybernova Siber Güvenlik ve Yazılım Teknolojileri Akademisi Kurucusu, OMÜ Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Can Altunay, siber güvenlik alanında verdiği bilgilerde “Dünyada son on yıla baktığımızda Türkiye, maalesef saldırı algoritmalarında ilk beşte. İşin savunma tarafında hiç ilk beşe giremiyoruz. Biz artık saldırı ve savunma olarak da siber güvenliği ikiye ayırmıyoruz. Red Team ya da Blue Team olarak değil Purple Team dediğimiz oyunun her iki yanını da oynayacak oyuncu arıyoruz. Gençlerimiz bu tarafa yönelirse hem bizim hem de ülkemiz açısından çok daha faydalı olacağını inanıyorum. Eğitim noktasında hem müfredat hem de sanayi iş birliği artırılmalı.” cümlelerini kaydetti.

Bunları da sevebilirsiniz