Mübadiller 24 Temmuz’un LOZAN BARIŞ BAYRAMI olarak ilan edilip kutlanmasını istiyor

Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı mübadele anlaşması gereği mübadiller atalarının Samsun’a gelişleri ve mübadelenin 97. Yılı anısına 25 Ocak Cumartesi günü saat; 14:00’de Tütün İskelesinde denize karanfiller bırakarak andılar.
Mübadelenin 97. Yılı anısına denize karanfiller bırakma geleneğine katılan ve kendisi de bir mübadil olan Samsun Medya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yazar Kerim Sarılar Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy ile bir röportaj yaptı.
Samsun Medya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yazar Kerim Sarılar:
Tarihte bir ilk olan zorunlu göçü öngören Mübadele sözleşmesi hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy:
Bundan 97 yıl önce 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti arasında- Türkiye’de yerleşik Rum Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele sözleşmesi imzalandı. İşte atalarımızın Samsun’a gelişleri ve mübadelenin 97. Yılı anısına bu yılda geleneğimiz yaşatmak ve anmak için burdayız.
Samsun Medya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yazar Kerim Sarılar:
Bu zorunlu göçte ne gibi zorluklar yaşandı?
Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy:
Mübadeleye tabi tutulanlar yüzlerce yıldır ekip biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları işyerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktılar. Limanlarda trem istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca, aylarca beklediler. Çoğu yolcu taşımaya elverişli olmayan gemilerle iki ülke arasında günler, haftalar süren yolculuklar yaptılar. Bu yolculukta yaşamını kaybeden yakınlarını denize verdiler. Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun süre izin verilmedi. 1. Kuşak mübadillerin hemen hemen tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan göçüp gittiler.
Samsun Medya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yazar Kerim Sarılar:
Peki şu anda AB Yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinden talebiniz nedir?
Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy:
Yunanistan’ın T.C vatandaşlarına vize uygulaması, vize alırken çekilen sıkıntılar düş kırıklığı yaratıyor. AB Yöneticilerinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinden verilen sözlerin yerine getirilmesini, iki halk arasında örülen vize duvarının kaldırılmasını bir kez daha ısrarla talep ediyoruz.
Avrupa Birliğinden, Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinden mübadillerin geride bıraktıkları ve bu güne kadar ayakta kalabilmiş olan cami, kilise, tekke, manastır, ayazma, türbe, şehitlik, mezarlık gibi kutsal mekanların, hamam, bedestan, çeşme gibi tarihi yapıların, başta İstanbul , Tuzla, Urla – Klozomen ve Mersin Tahaffuzhanesi olmak üzere mübadillerin sağlık kontrollerinin yapıldığı Tahaffuzhanelerin ve sağlık merkezlerinin restore edilmesini ve korunmasını, restore edilen tarihi eser niteliği taşıyan yapıların, müze, mübadele evi, konferans ve sergi salonu olarak kullanabilmeleri için mübadil kuruluşlarına tahsis edilmesini istiyoruz.
Samsun Medya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Yazar Kerim Sarılar: Teşekkür ederiz. İlave edeceğiniz başka bir husus var mı?
Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Kemalettin Altınsoy: Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu olarak öncelikle röportajınız için teşekkür ederim. Son diyeceğimiz Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu hemşerimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Yurtta Sulh cihanda sulh” prensibi dahilinde Lozan Barış antlaşmasının imzalandığı 24 Temmuz’un LOZAN BARIŞ BAYRAMI olarak ilan edilip kutlanmasını istiyoruz.

Kaynak : Golden Bridge News

 

Bunları da sevebilirsiniz